Parkslirekne – verstingen blant uønskede planter..

Som nevnt i årets sommerbrev fra styret er det oppdaget en relativt stor bestand av planten parslirekne i borettslaget. Bestanden finnes helt vest i skogen opp fra ballbingen.
Parkslirekne er en storvokst flerårig staude som blir opptil 2 meter høy.
Planten ser i og for seg tilforlatelig og på grensen til dekorativ ut – så hva er da problemet med denne og hva kan gjøres?


Parkslirekne er svartelistet i Norge og regnes som en av de aller mest aggressive plantene i verden. Den blir 2-3 meter høy og danner en svært tett bestand som fortrenger alt annet planteliv i nærheten hvis den får vokse i fred. Men det kanskje største problemet er at den sprer seg lett og er fryktelig vanskelig å bli kvitt når den først får fotfeste på nye områder. Får denne spredd seg inn i hagene våre så er det på mange måter for sent å ta affære. Den er allerede godt etablert kun noen få meter fra nærmeste hager i borettslaget vårt.

Årsaken til at fysisk fjerning er problematisk er at parkslirekne danner røtter som går utover i en radius på flere meter og opptil 7 meter nedover i dybde når de får vokse uforstyrret. Å grave den opp eller luke den bort som en gjør med annet «ugress» er dermed en nesten uoverkommelig oppgave.

Bjørnafjorden kommune har pr i dag ingen eksplisitt tiltaksplan mot parkslirekne og andre innførte planter på svartelisten, slik mange større kommuner har. De kunne likevel gi oss noen råd i saken. Det viktigste er vi gjør noe. Ved å bare avvente og håpe at den forsvinner av seg selv får vi fort en kjempeutfordring å håndtere om få år. Kommunen mente det var tre alternativer for å bekjempe uvesenet:

Oppgraving, nedkapping og sprøyting.

Oppgraving blir svært kostbart. Da må det leies inn gravemaskin og lastebil og fjernes/byttes masser i mange meters dybde.
Sprøyting har en rekke biologiske og praktiske ulemper. Det er også relativt kostbart da det må gjentas i mange år og krever sertifikat for innkjøp og bruk av sprøytevernmidler. Dette kan likevel være aktuelt å vurdere, evt som et virkemiddel i kombinasjon med nedkapping.

Det enkleste virkemiddelet er likevel nedkapping. Hvis dette gjennomføres regelmessig over mange år mener mange at plantene vil svekkes og til slutt dø ut. Det er likevel krevende og må gjentas hver måned i hele vekstsesongen. Det kan videre ikke brukes ryddesag o.l. da selv ørsmå biter av planten er nok til at den sprer seg videre i området. Avfallet etter avkapping må pakkes i sekker og leveres til BIR som restavfall (slik at det bli brent/destruert) Redskap og personlig utstyr som brukes til nedkapping må vaskes etter bruk for å forhindre spredning.

NB: Avfallet etter fjerning av denne planten må aldri legges i lag med annet hageavfall i containeren

Les eventuelt mer om de ulike metodene her

I styret ønsker vi uansett å komme i gang med tiltak mot denne verstingen av en svartelistet plante.
Vi starter med regelmessig nedkapping og levering av restavfallet til BIR i sekker.
Vi håper noen flere av dere beboere ser behovet for å aktivt bidra til å holde uvesenet borte fra hagene våre og kan bidra i arbeidet. Det føres da dugnadstimer på tiden som går med og utgiftene til utstyr og levering til BIR blir dekket. Hvis vi kan lage en liten dugnadsgjeng som rullerer på å holde bestanden nede er mye gjort. 

Ta gjerne kontakt med styret pr epost hvis du ser muligheter for å kunne være med og ta i et tak og bidra til å holde parkslirekne nede !

Prosedyre for nedkapping:

  • Klippe stenglene ved rett over bakkenivå.
    Ikke bruke kantklipper, el hekksaks e.l. da dette sprer fragmenter av stenglene og dermed lar planetene spre seg.
  • Dele plantene i mindre biter og putte dem i avfallssekker fra BIR.
    (BIR godtar kun gjennomsiktige sekker som de selv selger)
  • Transportere sekkene med tilhenger eller bil til BIR. Levere som restavfall.
  • Vaske redskap som er brukt i arbeidet. Samme med skotøy / støvler og hansker mm.
  • Levere kvitteringer for sekker og avfallslevering og føre timer for arbeidet på dugnadskort.

Lenker: